Ben je benieuwd hoe het Rode Kruis ontstond? Alles begon met een verschrikkelijke oorlog in de 19de eeuw. We nemen je mee door de spannende geschiedenis van het Rode Kruis.

1859: veldslag in Solferino

(c) Rode Kruis-VlaanderenIn 1859 vecht het Franse leger tegen het Oostenrijkse in Solferino, een dorpje in Italië. Er zijn heel veel slachtoffers. Zij blijven op het slagveld liggen. Niemand kijkt naar hen om. Gelukkig is er Henri Dunant, een Zwitsers zakenman. Hij is toevallig in de buurt op reis. Dunant is enorm onder de indruk en besluit de gewonde soldaten te helpen. Samen met de mensen uit de buurt verzorgt hij alle gewonden zo goed mogelijk met het weinige materiaal dat er is.

 

1862: Dunant schudt de wereld wakker

(c) Rode Kruis-VlaanderenDrie jaar later is Henri Dunant de verschrikkelijke oorlog nog niet vergeten. Hij droomt ervan een grote organisatie op te richten die mensen over de hele wereld helpt. Hij schrijft zijn ideeën neer in een boek. Dunant wil dat er in elk land vrijwilligers zijn die slachtoffers helpen en verzorgen. Zij moeten veilig kunnen werken. Er moet een symbool komen dat hen herkenbaar maakt en beschermt. Elk land moet akkoord gaan met de bescherming van deze vrijwilligers.

 

 
1863: geboorte Rode Kruis

Veel mensen lezen het boek van Henri Dunant en zijn het eens met zijn ideeën. Zestien landen komen bij elkaar en keuren de plannen van Dunant goed. Ze richten een organisatie op die mensen in de hele wereld helpt. Het symbool wordt een rood kruis op een witte achtergrond. Het Rode Kruis is geboren!

1864: een wet die mensen beschermt tijdens oorlog

(c) Rode Kruis-VlaanderenDe organisatie is er al. Nu is er nog een wet nodig die mensen beschermt. In 1864 komen de belangrijkste leiders uit de hele wereld samen. Ze beslissen dat gewonden en zieken tijdens de oorlog geen gevaar mogen lopen. Ook mensen die niet aan het gevecht deelnemen, moeten bescherming krijgen. Deze regels worden vastgelegd in de “Verdragen van Genève”. Alle landen ter wereld ondertekenen deze verdragen en moeten zich eraan houden. Wie dat niet doet, wordt gestraft.

 

1910: ook hulp na de oorlog

(c) Rode Kruis-VlaanderenHet Rode Kruis beslist om mensen ook te helpen na de oorlog. Dorpen heropbouwen, mensen langere tijd verzorgen…

 

 

 

 

1915: Rode Kruis overal in de wereld

(c) Rode Kruis-VlaanderenDe hele wereld begint het Rode Kruis te kennen. Rode Kruisverenigingen in alle landen schieten als paddenstoelen uit de grond. Samen vormen de Rode Kruisverenigingen één grote organisatie “de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging”. Pfff, een hele mond vol!