Vrijwilligers van het Rode Kruis helpen alle mensen overal ter wereld. Je kan ze herkennen aan de symbolen op hun kleren, hun tenten en ander materiaal.

 

De medewerkers van het Rode Kruis

Bij het Rode Kruis werken miljoenen mensen over de hele wereld. Ze doen dit vrijwillig. Dat wil zeggen dat ze mensen helpen omdat ze dat graag doen, niet omdat ze er geld voor krijgen. Vrijwilligers vormen de basis van het Rode Kruis. Zonder hen is er geen Rode Kruis. Ze staan altijd klaar om mensen te helpen.

 

Het Rode Kruis helpt iedereen

(c) Rode Kruis-VlaanderenWie je ook bent, in welk land je ook geboren bent of waar je ook woont: het Rode Kruis helpt alle mensen. Welke huidskleur of godsdienst ze ook hebben. Het Rode Kruis kiest ook nooit partij. In een oorlog bijvoorbeeld zeggen we nooit wie goed of slecht is. Daarom mag het Rode Kruis overal komen om mensen te helpen. Niemand zegt wat het Rode Kruis wel of niet mag doen.

 

 

De symbolen

(c) Rode Kruis-VlaanderenJe herkent de vrijwilligers van het Rode Kruis aan het rode kruis op hun kleren, ziekenwagens of tenten. Het symbool geeft bescherming. Wanneer je dat ziet, wil het zeggen dat vrijwilligers bezig zijn gewonden en zieken te helpen en te verzorgen. Niemand mag hen dan aanvallen! Je mag het symbool alleen maar gebruiken om hulpverleners en gewonden te beschermen. Dus niet om bijvoorbeeld reclame te maken. Daar bestaan strikte regels voor.

Wist je dat sommige landen geen rood kruis, maar een rode maan of een rode kristal gebruiken? Kijk in de spreekbeurtset hoe dat komt!