Het Rode Kruis helpt kinderen die hun land moeten verlaten en een tijdje in België komen wonen.

Asielzoeker?

Sommige kinderen moeten met hun mama, papa, broers, zussen… uit hun land vertrekken omdat er oorlog is of omdat ze honger hebben. Ze komen naar België omdat ze hier veilig zijn. Het Rode Kruis geeft die mensen eten en een plaats om te wonen. Dat is wel maar voor eventjes. Ze kunnen misschien niet voor altijd in België blijven. Met een moeilijk woord heet dat ‘een asielzoeker’.

Een opvangcentrum

(c) Rode Kruis-Vlaanderen Bob Van MolKinderen die in België asiel zoeken, wonen in een opvangcentrum.  Dat is een beetje zoals bij jou thuis, alleen wonen meerdere gezinnen uit verschillende landen er samen. Ze hebben een slaapkamer, een keuken, een woonkamer en soms zelfs een speelruimte. 

De kinderen die in het opvangcentrum verblijven, gaan gewoon naar school. In het begin is dat een beetje moeilijk, want ze spreken nog geen Nederlands. Maar dat leren ze heel snel!
Net als jij moeten ze ook huiswerk maken. Pas daarna mogen ze spelen met de andere kinderen van het centrum of een beetje tv kijken.

 

Speelweken

(c) Rode Kruis-Vlaanderen Bob Van MolIn de zomervakantie gaan mensen van het Rode Kruis soms een week lang naar het centrum om er met de kinderen te spelen. Eigenlijk een beetje op kamp gaan, maar dan bij hen thuis.