Het Rode Kruis helpt niet alleen mensen in België, maar over de hele wereld.

Hulp bij rampen

(c) Rode Kruis-Vlaanderen Bob Van MolElk jaar gebeuren er rampen: aardbevingen, overstromingen, oorlogen… Het Rode Kruis stuurt mensen en materiaal naar rampgebieden. We proberen de mensen ter plaatse zo goed mogelijk te helpen zodat ze kunnen eten, drinken en een plaats hebben om te slapen.

 

 

 

…maar ook daarna

waterputVoor ons is het normaal om naar school te gaan, een dokter te bezoeken, gezond te eten en drinken. In veel landen is dit niet zo. Na een natuurramp of oorlog blijven we ter plaatse om het land en de mensen te helpen met het bouwen van huizen, scholen, waterputten…

 

 

 

 
Opsporen van familie

(c) International Committee of the Red Cross - Marko KokicDoor natuurrampen en oorlogen raken familieleden elkaar soms kwijt. Vaak zijn mensen hopeloos op zoek naar hun ouders of hun kinderen. Het Rode Kruis helpt die mensen om vermisten op te sporen en probeert families weer bij elkaar te krijgen.

 

 

 

 
Regels in oorlog

(c) American Red Cross Talia FrenkelEen oorlog is verschrikkelijk. Gelukkig zijn er regels. Slachtoffers krijgen bescherming van het Rode Kruis. Zo hebben bijvoorbeeld alle gewonden recht op verzorging en moeten gevangenen goed behandeld worden. Gebouwen, voertuigen of mensen die een rood kruis dragen, zijn beschermd en mag men nooit aanvallen. Al deze regels worden met een moeilijk woord ‘het humanitair recht’ genoemd.